Crna Gora s jedne strane izlazi na jadransko – mediteranski geografski prostor, a s druge strane, preko Panonskog bazena, povezuje se sa Srednjom Evropom. Prostor Crne Gore je pun kontrasta. Tako se na prostoru manjem od 200 km zračne linije izdvajaju tri regije: primorska regija (Crnogorsko primorje), regija srednje Crne Gore i planinsko-dolinska regija.
Crna Gora je prostorno mala, ali po prirodnim komparativnim prednostima te bogatstvu kulturno – istorijskih znamenitosti predstavlja jednu od najljepših receptivnih turističkih destinacija. Na Crnogorskom primorju nalaze se brojne pjeskovite i šljunčane plaže. Crnogorsko primorje spada u grupu najtoplijih i najsunačanijih turističkih regija Europe.

Crnogorsko primorje ili Primorska regija je dio Crne Gore koji zahvata prostor koji se reljefom, klimatskim osobinama, sastavom vegetacije i društveno-ekonomskom strukturama razlikuje od susedne središnje regije. Omeđena je uzdužnom granicom manje-više povezanih planinskih bila: Orjenom, Lovćenom, Sutormanom i Rumijom.

Osnovno obeležje daje joj more, koje utiče na njene privredne i društveno-ekonomske specifičnosti. Krajnja tačka regije na jugu je Ada Bojana, nedaleko od albanske granice, a krajnja sjeverna tačka je u blizini Crkvica na području Krivošija, sjeverno od Risanskog zaliva. Krajnja tačka na zapadu nalazi se u ataru sela Sutorine zapadno od Herceg Novog, a na istoku na reci Bojani istočno od Šaškog jezera.

недеља, 25. април 2010.

Нема коментара:

Постави коментар