Crna Gora s jedne strane izlazi na jadransko – mediteranski geografski prostor, a s druge strane, preko Panonskog bazena, povezuje se sa Srednjom Evropom. Prostor Crne Gore je pun kontrasta. Tako se na prostoru manjem od 200 km zračne linije izdvajaju tri regije: primorska regija (Crnogorsko primorje), regija srednje Crne Gore i planinsko-dolinska regija.
Crna Gora je prostorno mala, ali po prirodnim komparativnim prednostima te bogatstvu kulturno – istorijskih znamenitosti predstavlja jednu od najljepših receptivnih turističkih destinacija. Na Crnogorskom primorju nalaze se brojne pjeskovite i šljunčane plaže. Crnogorsko primorje spada u grupu najtoplijih i najsunačanijih turističkih regija Europe.

Crnogorsko primorje ili Primorska regija je dio Crne Gore koji zahvata prostor koji se reljefom, klimatskim osobinama, sastavom vegetacije i društveno-ekonomskom strukturama razlikuje od susedne središnje regije. Omeđena je uzdužnom granicom manje-više povezanih planinskih bila: Orjenom, Lovćenom, Sutormanom i Rumijom.

Osnovno obeležje daje joj more, koje utiče na njene privredne i društveno-ekonomske specifičnosti. Krajnja tačka regije na jugu je Ada Bojana, nedaleko od albanske granice, a krajnja sjeverna tačka je u blizini Crkvica na području Krivošija, sjeverno od Risanskog zaliva. Krajnja tačka na zapadu nalazi se u ataru sela Sutorine zapadno od Herceg Novog, a na istoku na reci Bojani istočno od Šaškog jezera.

петак, 23. април 2010.

CRNOGORSKA OBALA-GLAVNI CENTRI


Gradovi na Crnogorskoj obali ce vas sigurno osvojiti svojim sarmom, raznolikoscu i mediteranskim mirisima. Od Ulcinja (koji je nekad bio gusarsko mjesto, danas predstavlja turisticki raj), Bara (grad prepun istorijskih spomenika, sa novim modernim gradskim jezgrom, lukom, marinom, hotelima), Budve (koja od Buljarice preko Petrovca i Svetog Stefana, pa sve do Jaza, predstavlja turisticku metropolu Crne Gore), preko Tivta (divnog i mirnog gradica), Kotora (koji je pod zastitom UNESCO kao kulturno umjetnicko blago), sve do Herceg Novog (neodoljivog turistickog grada punog zelenila, cvijeca, stepenica i predivnih istorijskih objekata) svaki grad je prica za sebe. U svakom gradu mozete naci restorane sa domacom hranom i ribljim specijalitetima, kafice sa divnim terasama i odlicnim koktelima, hotele sa prijatnim osobljem i nezaboravnim pogledom na more. Nigdje necete vidjeti ljepsi zalazak sunca, eksploziju boja i emocija, kontraste planina i mora - kao na crnogorskom primorju. Ako jednom posjetite crnogorsko primorije, uvijek cete se rado vracati.

Нема коментара:

Постави коментар